Hogyan válasszunk villanybojlert?

A villanybojler választása során számos kérdés felmerülhet az emberben, amelyeket most részletesebben is meg fogunk szemlélni. Mekkora legyen, milyen energiafogyasztással rendelkezzen, hogy nézzen ki, hol helyezzük el és mennyit költsünk rá? Többek között ilyen fontos kérdésekről fogunk beszélni az elkövetkező néhány sor erejéig.

Mekkora legyen a villanybojler?

A villanybojler kiválasztásának talán a legnagyobb kérdése a mérete. Akárhány fő is legyen otthon, mindig gondolnunk kell arra is, hogy esetleg néhány éven belül bővülni fog a család egy-két vagy akár több taggal is. Az ilyen háztartási eszközök nagyon tartósak, így akár több évtizedet is kibírnak, tudják majd a gyerekeink is használni, ehhez azonban szükség van a tartósságára is a terméknek, illetve a méretéből is megfelelőt kell választani.

Az elmondható a vízfogyasztásról, hogy mindenki egy kicsit más mennyiséget használ el, így a számok, amelyekről most beszélni fogunk, azért eltérőek lehetnek. Hogyha tudjuk, hogy a család minden tagja hosszú és alapos fürdőzéseket szeret venni egy nagyobb kétszemélyes kádban, akkor jobb, hogyha egy nagyobb méretet választunk az itt feltüntetettnél, azonban természetesen kisebb méretet nem olyan szerencsés választani, hiszen mindig jöhet az emberhez vendég, érkezhet egy extra családtag vagy egyszerűen csak piszkos kerti munka után többször is szükség lesz a melegvízre.

villanybojler_pic2

Mennyi is az annyi? Azt szokták mondani, hogy egy ember napi vízhasználata 50 liter. Ez persze nem csak a fürdés, nem kell megijedni, ebben benne van a kert locsolása, a fogmosás, a tányérok elmosása is egyetlen főre. Talán nem szerencsés 50 literes bojlert venni ennek ellenére, hogyha a lakás nagyobb, hiszen az ember bármikor találhat magának egy párt, vagy éppen lakótársat. Erre tökéletes megoldás lehet egy 80 literes villanybojler, amely már sokkal kényelmesebb vízmennyiséget jelent, és senki nem fog hideg vízben fürdeni egy kemény nap végén. Ennek megfelelően nőnek a további értékek is, 3-4 főre 120 literes bojlerre lesz szükség, 5-6 fő esetén pedig már a hatalmas 200 literes tároló jöhet szóba, ennél nagyobbat nem is nagyon gyártanak magánszemélyek számára, de ennél talán nincs is szüksége nagyobbra egyetlen háztartásnak sem.  Akármekkora is legyen a villanybojler mérete, a Ventil oldalán mindegyikre találunk példát, és a legjobb termékek közül tudunk itt válogatni.

A villanybojler fogyasztása

A villanybojler fogyasztásáról még nem esett sok szó, pedig ez is befolyásolhatja a méret szerinti választást is. Ha ugyanis az olcsóbb éjszakai áramot szeretnénk használni, akkor érdemes lehet egy kicsit nagyobb verziót választani. Ilyenkor a víz felmelegítése egy adott időben, éjszaka zajlik, napközben pedig a víz melegen tartása a cél. Melyik éri meg jobban? A nappali vagy az éjszakai áram? Nos, nehéz kérdés ez, hiszen az éjszakai áram olcsóbb, azonban előfordulhat, hogy valamilyen különleges eseménynél gyorsan elfogyasztjuk a vizet, és fürdeni már nem lesz elég. Sokszor hallom, hogy megesik az is, hogy a család éjszakai baglya már hideg vízben szokott zuhanyozni, mert előtte a többiek elhasználták az összes meleg vizet, az új éjszakai adag pedig még nem készült el. Ilyenkor persze inkább a nappali áramot tudjuk ajánlani, ami folyamatosan újratermeli a melegvizet, akárhányszor is használjuk el azt. Ettől függetlenül talán nem éri meg azzal játszani, hogy az ember kisebb bojlert vesz, hiszen könnyen előfordulhat az, hogy este az egész család egymás után szeretne menni zuhanyozni, és így szükség lesz folyamatosan a villanybojlerben tárolt forró vízre.

villanybojler_pic3

Hogyha valamilyen okos, korszerű módszert szeretnénk magunkénak tudni, akkor érdemes lehet egy smart működésű villanybojlert beszerezni. Ez lényegében abban különbözik a hétköznapi bojlertől, hogy egy kisebb számítógép van a rendszerbe ültetve, amely algoritmust használva elemzi a napi vízhasználati szokásait a családnak, majd kiszámolja az ehhez elegendő vízszükségletet és az adott időre készíti el azt. Persze az algoritmus a váratlan helyzetekre is odafigyel, így nem kell attól tartanunk, hogyha egy órával előbb mosnánk hajat, hogy korán le tudjunk feküdni, akkor még nem fog elegendő meleg víz a rendelkezésünkre állni. Ez már olyan modell azonban, amiből elég eggyel kisebb méret is, hiszen mindig újratermelődik a megfelelő mennyiségű víz a megfelelő időközönként.

Spórolás a villanybojlerrel

További ötleteket is találhatunk az interneten a fogyasztással való spórolásra, amelyekből most hoztam egy csokorral én is, azonban a lista nem teljes, így érdemes lehet jobban utána nézni a témának, akár az egész háztartási rendszerrel kapcsolatban. Érdemes például a használati helyhez minél közelebb elhelyezni az eszközt, de a víz lágysága/keménysége sem mindegy, mert a kemény víz általi vízkövesedés csökkenti a hatékonyságot. Emellett pedig a víz hőfokára is tudunk ügyelni, az ugyanis sokszor 80 fok körüli értékre is felfűt, azonban az embernek elég akár 50 vagy 60 is.