A hűtős furgon előnyeiről

A hűtős furgon elterjedt szállítási eszköz, bizonyára mindenki ismeri. De mit is szállít pontosan és hogyan lehet igénybe venni? Most ebben a bejegyzésben ezt fogjuk megnézni. 

Mire jó a hűtős furgon?

A hűtős furgon gyakorlatilag olyan élelmiszerek és egyéb termékek vagy dolgok szállítására alkalmas jármű, amely bizonyos hőmérsékleti skálán belül hűteni képes a raktérben. Ennek nem kell feltétlenül egy kifejezetten alacsony hőfoknak lennie, nem kell itt rögtön jégkrémekre és fagyasztott termékekre gondolnunk. Még egy olyan dolognak is fontos azonban a hőmérséklet, mint a vágott vagy élő virág. Így könnyen lehet, hogy egy virágkarneválra való utazáshoz egy hűtős furgon segítsége lesz igénybe véve. 

hűtős-furgon_pic3

Azonban természetesen főképp az élelmiszerek szállítására használjuk. Mindenféle gyümölcs és zöldség hatékony szállításához szükséges, főleg a nyári melegben, amikor már a környezet hőmérséklete elindítja hamarabb a romlási folyamatokat. Az élelmiszerek szállításának persze számos egyéb szabálya van, amiknek egy része teljesen fajta-specifikus. Például más szabályok vonatkoznak a megmosott héjas burgonyára, mint az eperre vagy a paradicsomra. Egyes zöldségek és gyümölcsök jobban bírják a meleget, míg mások egyszerűen megromlanak már szobahőmérséklet alatt is. A hűtős furgonra épp ekkor van szükség. 

A hűtős furgon bérlése vs. saját jármű

Mindkettő mellett lehet érvelni. Hogyha valaki kifejezetten a hűtős furgonnal való szállításból él, és azt szinte mindennap, de legalább heti 3-4 alkalommal használja is, akkor érdemes saját járműbe fektetni. Ilyenkor a bérleti díj sok lenne, és egy idő után visszahozná a vásárlási díjat. Persze azzal is számolnunk kell ebben az esetben, hogyha megvásárolunk egy saját járművet, hogy akkor annak minden ügyintézési feladata is ránk hárul. Tehát nem csak meg kell vásárolnunk, hanem biztosítást is kell kötnünk, amit havonta, háromhavonta fizethetünk, ilyenkor minden javítási munkálat, alkatrészcsere, téli-nyári gumi cseréje a mi feladatunk és a mi pénztárcánkat vékonyítja. Nem is beszélve mindenféle vizsgáztatásról, vagy az olyan apróságok, mint a tisztítás, vagy éppen az autóklíma fertőtlenítése. 

A hűtőautó bérlése akkor jó döntés, hogyha mindezeket a feladatokat inkább másra bíznánk. Hogyha bérelünk, akkor gyakorlatilag csak arra kell figyelnünk, hogy ne hajtsunk gyorsan, ne szegjünk meg közlekedési szabályokat, és persze arra is, hogy ilyenkor azért oda kell figyelni olyan kérdésekre, mint hogy mennyi üzemanyaggal indultunk az elején, annak pótlása elvárás természetesen. Ilyenkor a bérlés végeztével csak kitakarítjuk a járművet, de ezen túl nincs vele gondunk, a javítás, felújítás, vizsgáztatások költsége nem nyomja a vállunkat, így sokkal kevesebb gondunk van vele, mintha egy saját járművet választanánk. Természetesen akkor igazán jó üzlet ez, hogyha heti 1-3 alkalomnál nem többet használjuk a járművet. De kimatekozni minden költséget egyébként sem egyszerű a hűtős furgonok esetében sem, és a mindenkori áraktól is függ, hogy melyik megoldással jövünk ki jobban anyagilag, ehhez segítségünkre lehetnek a kölcsönző cég árai: http://www.hatarauto.hu/hutoauto/

hűtős-furgon_pic2

Milyen szabályok vonatkoznak a hűtős furgonnal való szállításra?

A szabályzatok elég specifikusak, ahogy azt már az előbb írtam is, így kevésbé lehet általánosítani. Más szabályok vonatkoznak a nehezen romló zöldségekre és gyümölcsökre, mint az alma, banán vagy burgonya, répa. És mások a szabályok a könnyen romló termékek esetében, mint a paradicsom vagy a bogyós gyümölcsök. A tejtermékeknek és tejnek természetesen mindig hűtés alatt kell állnia, hiszen igen romlandó. Ez alól a szállítás periódusa sem kivétel, így ha már tejtermék van a szállítandó élelmiszerek között, a hűtős furgonra mindenképpen szükség lesz.

Külön kategóriát képviselnek azok a termékek, amelyek egyenesen fagyasztásra szorulnak. Ilyenek a húsok, húsos termékek egy része, a készételek egy része, amiket a fagyasztóban tárolunk. Itt már persze szóba jöhetnek a jégkrémek és fagylaltok is. Ritka azonban, hogy a két csoport együtt lenne szállítva. A hűtést igénylő termékekben bizonyos mértékű kárt tud tenni a fagyás általi kristályosodás, és bár megromlani nem fognak, állagukban lehet, hogy változás áll be, ami miatt kevésbé lesznek fogyasztásra alkalmasnak tűnők. 

A pontos szabályokról nem tervezek itt írni, mivel egyrészt nagyon hosszú bejegyzés lenne belőle, és akármennyit is írok, teljességében pontatlan maradna. Másrészt, ott van rá a szabályzat, amit úgyis tudni kell, hogyha az ember egyszer szállítani fog. Érdemes még akkor is tanulmányozni azt bizonyos időközönként, hogyha egyébként már huzamosabb ideje foglalkozunk szállítással, mivel a szabályzat folyamatosan bővül, kisebb-nagyobb változások állhatnak be, amiknek a be nem tartása ugyanúgy büntetést von maga után, mintha eleve nem tudnánk a vonatkozó jogszabályokat. 

A hűtős furgonra vonatkozó szállítási szabályokat könnyen megtalálhatjuk az internet segítségével, úgyhogy ebbe nem is mennénk bele sokkal részletesebben. A fontosabb kérdés az, hogy pontosan hogyan is lehet hűtőkocsihoz jutni.