A mosó szárítógép a mosodában 

A városi szinten elérhető nagyobb mosodák is gyakran mosó szárítógéppel dolgoznak. Beadhatjuk nagyobb takaróinkat, rongyszőnyegeinket, vagy éppen a gyerekek óriási plüssmackóit üzemi mosodába, de elvihetjük magunk is egybe, hiszen egyre több helyen létesülnek a lakosság számára is önkiszolgáló mosodák.

Miután beraktuk a gépbe a tisztítani kívánt holmikat, elmehetünk bevásárolni, a bankba, vagy a gyerekekért az oviba, de akár le is ülhetünk a gyakorta elhelyezett kanapék egyikére, amíg lejár a program. A mosó szárítógép egy gombnyomással kombinálja a mosást és szárítást, bármiféle külső beavatkozás nélkül két óra múlva szárazon vihetjük haza a tiszta takarókat. (Ha a két funkcióra külön gépek vannak, akkor csak át kell pakolni félúton, de az eredmény ugyanaz.)

moso-szaritogep_pic4

És nem kell vizesen hazavinni az otthoni gépbe be nem férő holmikat, hogy aztán megőszüljünk, mire megszáradnak a levegőn. A mosodákban elérhető nagy kapacitású és teljesítményű mosó szárítógépek erre is tökéletesen alkalmasak, és az utolsó csepp vizet is eltávolítják a vastag plédek mélyéről.

A mosó szárítógép és a nyári meleg

A nyári melegben könnyed megoldásnak tűnhet a napsugarak útjába helyezni vizes ruháinkat, és akár pár perc vagy óra múlva el is rakni őket szárazon a szekrénybe. Sokan szeretik az öblítő- és „Nap-illatot” keveredve érezni, valamint a módszer gyors és hatékony, energiát sem igényel.

Azonban tegyünk egy rövid kitérőt a hirdetőtáblák és festett falak, ablakkeretek irányába. Hogy hogyan jönnek ezek ide? Valószínűleg mindenki látott már kifakult színű plakátokat, cégéreket, házfalakat, és sokan tapasztalhatták, hogy a festett fa ablakkeretek és zsaluk egy idő után eltérő árnyalatúvá válnak kint és bent. Erre mondjuk, hogy „kiszívta a színüket a Nap”. És a Nap egy idő után minden színes ruhának ugyanúgy kifakítja a színét.

Akkor mit tegyünk, hogy a ruháinkat megvédjük, de meg is szárítsuk? Ismét lépbe jöhet a mosó szárítógép. Nem sok idővel több egy sima mosásnál, amíg a textileket a mosó szárítógép programja tisztára mossa és meg is szárítja, ezután nem sokkal már hajtogathatjuk is össze száraz pólóinkat, nadrágjainkat. A vizet elvesztették, a színüket megtartották, és bár „Nap-illatuk” nincs, az öblítőt élénken érezni lehet.

A mosó szárítógép és a téli hideg

A téli hónapokban az emberek ugyanúgy kénytelenek kimosni a ruhákat, mint nyáron. A nehezítés ebben mindössze annyi, hogy ilyenkor a vastag farmerek, kordbársony nadrágok, kötött pulóverek is a várólistára kerülnek, amelyek nem száradnak meg a radiátorra téve, mint a zoknik. És míg nyáron az ember csak kiakasztja a kertbe, a teraszra, vagy az olasz filmekben az utca fölé, addig télen ez az opció nem igazán játszik szerepet.

Akkor hogyan szárítsuk meg a kedvenc pulóverünket? Tartsuk napokig a radiátoron? Lefogja a hőt, bepárásítja a levegőt, esetleg kiég az anyag, és nem vehetjük fel a másnapi korizáshoz. Esetleg mégis akasszuk ki a hidegbe? A hőmérséklettől függően vagy szintén napokig szárad majd, vagy egyszerűen megfagy. Ez utóbbira mondjuk Magyarországon kisebb esély van, de mindenre számítani kell.

És itt jön képbe a mosó szárítógép. Pontosan az, amit a neve elmond róla: egy gép, ami kimossa és meg is szárítja vizes ruháinkat. Nem kell napokig várnunk, elég elindítani rajta a programot, és még aznap hordhatjuk is a pulóverünket. A mosás után a mosó szárítógép az utolsó cseppig eltünteti a vizet belőlük. Nem kell többet a poratkáktól szenvedni a párás levegőjű lakásban, vagy kékre fagyott ujjakkal csipeszelni a kertben. Ha érdekelne, mire is képes még egy ilyen masina, itt tudsz a legkordszerűbbek közül válogatni: https://hu.hisense.com/termekek/washing-and-drying/moso-szaritogepek/c/hisenselaundry03.

moso-szaritogep_pic2

A mosó szárítógép és a természet

Amint a ruháink kikerülnek a szabad levegőre, kitesszük őket a napsugaraknak, a szélnek, a szomszéd kutyájának, a galamboknak, és a bogaraknak is. A Nap kiszívhatja a színüket, a szél elröpítheti őket, a szomszéd kutyája szétcibálhatja a nadrágkötőket, a galambok égi áldást küldhetnek rájuk, a bogarak pedig beleköltözhetnek a zsebekbe. Aztán dobhatjuk ki őket, vagy moshatjuk újra, esetleg rakosgathatjuk a homlokunkra a hideg borogatást, miután kezet ráztunk egy poloskával.

És itt ismét a mosó szárítógép hasznosságát tudom bizonygatni. Ha jól helyezzük el, nem süt bele a Nap. Ha megbízható márkát veszünk, a szél sem viheti el. Jó esetben a szomszéd kutyája sem közelíti meg. Ha nem felejtjük nyitva a felültöltős változatot, akkor a lakásba beszabaduló galambok sem árthatnak a ruháknak. És legyünk optimisták, a bogarak sem valószínű, hogy a dobban keresnének menedéket. Vagyis a mosó szárítógép használatával megkímélhetjük ruháinkat a természeti csapásoktól.

Emellett pozitívum, hogy a mosó szárítógép pontosan akkora helyet foglal, mint egy sima mosógép. Vannak direkt keskenyebb változatok a kisebb lakásokba, a technika fejlődésével egyre csendesebbek a programok rajtuk, és egyre kisebb a fogyasztásuk is. Ráköthetők a vízvezetékre, de üríthető tartállyal is működnek, amelybe az érkező desztillált vizet újra is hasznosíthatjuk, például gőzölős vasalóhoz.